藝術就係咁。

相中人,叫澤田知子(Tomoko Sawada),一位當代藝術攝影師。

image
Tomoko

成名作,係用自己做實驗室老鼠,用四年時間紀實,為自己拍低一張又一張嘅影樓式單人肖像照,每張同一背景,同一燈光,同一設定,不同的,是她本人的表情,肥瘦,衣飾,服裝,妝效。

佢只係一個肥妹仔,樣子不討好,卻勇於「用自己的方式」,展示自己,為表現出身分這大命題。

每個人總有身分,不必他人套入,不必道歉,不必怯於情勢,本是多麼珍貴。在華人社會,民族包袱太重,身分認同愈來愈難。

我不抗拒身為中國人,但當我稱自己為香港人時,煩請切勿強加成「中國香港人」;又我選擇成為加拿大人,若無必要,也不必每每用「加國華人」的稱呼。

這叫自由,有些人總不懂。

沒有一個人更清楚自己是誰。

#TedTravelTaskforce
#立心筆良

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s